2012. június 10., vasárnap

Általános félreértések a buddhizmusról (karmáról)

Alexander Berzin: Félreértések a karmával kapcsolatban

Van egy másik félreértés az újraszületéssel, de elsősorban karmával kapcsolatban. Ha el is fogadjuk azt, hogy a mostani életünkben megjelenő szenvedés a negatív karmikus lehetőségek beérése, amelyeket az előző életeinkben halmozódtak fel, mégis azt szoktuk gondolni erről, hogy "Ha szenvedek, ha valami rossz történik velem, akkor azt megérdemlem." Vagy megérdemlem azt, ami történik velem. Ezzel az a gond, hogy ezek a fajta gondolatok egy olyan szilárd, meglévő "én"-re utalnak, aki törvényt szeg, és bűnös és rossz és most büntetést kap, amit megérdemel.

Ráhárítjuk a felelősséget az "én"-re - erre a szilárd "én"-re, aki olyan rossz volt és most bűnhődik érte -, mert túlságosan leegyszerűsítjük a karma törvényeit különféle viselkedési okokra és hatásokra. Nem látjuk át azt, hogy több tényező határozza meg az érlelődő karma megtapasztalását, például minden olyan körülmény, amiben különféle karmikus eredmények érlelődnek. Ezeknek okai vannak. Tévedés és félreértés azt gondolni, hogy én vagyok az oka más emberek karmája megérésének. Ugyanis, amit tapasztalunk, az minden egyéb tényezővel összefüggésben keletkezik, nem csupán belőlem fakadóan.

Mondok egy példát. Elüt bennünket egy autó. Ennek nem az az oka, hogy egyik előző életemben olyat tettem, ami most előidézi, hogy egy másik ember elüssön engem. Azt szoktuk gondolni, "Én vagyok a felelős azért, hogy elütöttek." Ez nem így van. Amiért okolhatjuk magunkat, az annak a megtapasztalása, hogy elütnek bennünket. Az pedig annak a személynek a karmája, hogy ő okolható azért, hogy elütött bennünket. Így tehát, az van, hogy ami történik velünk, az a különböző karmikus tényezők kölcsönhatásának és nyugtalanító/zavaró érzelmeknek és olyan általános tényezőknek az eredménye, mint például az időjárás: esett az eső, csúszós volt az út, stb. stb. Ez mind összhangba kerülve idézi elő annak a helyzetnek a megérését - de inkább mondjuk úgy, hogy bekövetkeztét -, amiben szenvedünk vagy gondjaink lesznek.

Forrás: Általános félreértések a buddhizmusról (angolul)

Javasolt olvasnivaló: Bhikkhu Bódhi: Kamma (tíz rövid részre bontva ismerhetjük meg a karma törvényszerűségeit)

Nincsenek megjegyzések: