2012. június 18., hétfő

Tanácsok a tanító választásához

Lehet, hogy teljesen elégedett vagy azzal, hogy saját magadban, buddhista tanító és közösség nélkül tanulmányozod a Dharmát és gyakorolsz. De eljöhet az idő, amikor úgy érzed, ez nem elég, és úgy döntesz, mégis akarsz egy tanítót vagy közösséget keresni. Ha így lesz, mi alapján fogsz olyan tanítót (és közösséget) találni, ami megfelelő számodra?

Tudnod kell azt, hogy a bölcsesség, amit keresel, már benned van. A bölcsesség vezérli a szellemi kutatásodat és neki köszönheted, hogy már az ösvényen jársz. Így ezekben a döntésekben számíthatsz saját magad ösztöneire és előérzetedre, amik segítségedre lesznek.

Ennek tudatában, öt lépést javaslok a keresés során: figyelj, kérdezz, érezz, próbáld ki és kötelezd el magad!

Yuttadhammo Bhikkhu
Figyelj, mit tesz és mond a tanító, és figyeld meg, hogyan bánik az emberekkel! A kedvesség, barátságosság, alázat, humorérzék, emellett nyílt, őszinte magatartás annak a szellemi érettségnek a jele, ami minden buddhista tradícióban elfogadott. Ezek a viselkedési szabályok. Van, aki azt mondja, hogy három éven át kellene figyelned a tanítót, mielőtt elfogadod őt. Nem vagyok abban biztos, hogy ez reális vagy szükséges, de akár három hét, akár három év, szánd rá az idődet!

Tegyél fel kérdéseket, ne legyél szégyenlős! Nézd meg, hogyan válaszol a tanító! Ne legyél goromba, de ne is fogd vissza magad! Azok a kérdések, amiket esetleg ostobának érzel, gyakran a legjobb kérdések. Amikor a gyökér-tanítómmal* voltam, jó benyomást akartam tenni, és emiatt nem szívesen tettem fel olyan kérdést, amiből esetleg kiderülhetett a tudatlanságom. Azóta megbántam ezt. Egy jó tanító nem ütközik meg ilyen kérdésen vagy nem hátrál meg ilyen kérdés elől.

Ha kérdezel, kérdezz mindenkit! A tanító közeli tanítványa ismeri őt a legjobban. Figyeld meg, hogy mit tudnak vagy mit hajlandók veled megosztani. A válaszok kiértékelésében használd a "hatodik érzékedet". Van-e esetleg valami olyan titok a tanítóról vagy közösségről, amit tudnod kell - ebben a tanítványok a legjobb forrásaid.
Lodro Rinzler

Mit érzel? Miután figyeltél és kérdeztél, tekintsd át saját zsigeri érzéseidet. Az érzéseid a tanító iránt kellemesek, kellemetlenek vagy semlegesek? Az érzés a legjobb "iránytű". Létezik egy elv a buddhizmusban - a zenben innen-nek hívjuk - , amit fordíthatunk "vonzódásnak" vagy "egybeesésnek". Az emberi kapcsolatok okaira és feltételeire utal, amik téged és a tanítót összehoztak. Ahhoz, hogy a tanító-tanítvány kapcsolat működjön, szükséges ez a vonzódás. Kell, hogy pozitív érzelmeket érezz a tanítód iránt. Ha nem, akkor ez a tanító talán nem neked való.

Próbáld ki! A figyelés, kérdezés és érzés után eljöhet az idő a "kipróbálásra". A jó tanító vagy közösség felajánl valamilyen szintű átmeneti elköteleződést - esélyt ad a tanító mélyebb elfogadására, anélkül, hogy fejest ugranál valamibe. A hagyománytól függően ez magában foglalhat szertartást, egy privát elbeszélgetést vagy menedék elfogadását vagy intenzívebb jellegű gyakorlást.

Légy óvatos az olyan tanítóval vagy közösséggel, akik teljes életváltást, visszavonhatatlan elköteleződést követelnek már rögtön az elején. Munkahelyed feladása, szerzetesként vagy apácaként való felszentelésed, pénzeden és ingatlanodon való túladás, teljes időtartamra való beköltözés - lehet, hogy ezek a terveid között szerepelhetnek a jövőben, de lehet, hogy nem. Bárhová is vezessen a szellemi ösvényed, erről majd egyedül neked kell döntened, nem pedig másoknak!

Elérkezett az idő az elköteleződésre. A buddhista ösvényen való járáshoz, végeredményben, szükség van az elköteleződésre, épp úgy, mint a bizalomra. A tanítóval kialakuló kapcsolatodban eljöhet az idő, amikor mindketten készen álltok egy elköteleződésre. Ha ez az idő elérkezett, ne tétovázz! Talán jól döntesz, de lehet, hogy rosszul. A végén neked kell elhatároznod, hogy az ösvényen merre mész. Az Út minden keresője ezt tette.
Noah Levine

A Dharmában, akár az életben, nincs garancia. A dolgok, amik számítanak, kockázattal járnak. Ahogy a sportban mondják: "Aki mer, az nyer!" Sok szerencsét!

* Gyökér-láma, gyökér-guru: Olyan tanító, akitől az illető beavatást és/vagy fogadalmakat kap.


A képeken látható tanítókról bővebben (főképp angolul):

Nincsenek megjegyzések: