2013. április 15., hétfő

A 2011-es népszámlálás buddhistákra vonatkozó adatai II.


A KSH-tól megkaptam azt a táblázatot, a buddhizmuson belüli irányzatok szerinti válaszokat tartalmazza. Itt csak a megyék szerinti megoszlás van meg, életkor, nem, végzettség nincsen, sajnos. A kérdőívnek ez a része több szempontból is problémás. Aki papíron adta be a választ, az választhatta azt, hogy 'buddhista' és ezen felül megadhatta az irányzatot vagy a közösséget, ahová tartozónak vallja magát. Az internetes kitöltők azonban csak egyetlen kategóriát választhattak. Az előző posztban közölt szám (9 758 fő) az összes buddhista, tehát azok, akik azt jelölték be, hogy 'buddhista' (7 092 fő) együtt azokkal, akik valamilyen irányzathoz vagy közösséghez (is) tartoznak (2 666 fő).

A módszertani hiba a megadott irányzatoknál/közösségeknél az, hogy a kategóriák 3 vagy 4 szintet alkotnak: a legnagyobb kategória a buddhista, ezen belül lenne a théraváda (hínajána) buddhista, mahájána buddhista és vadzsrajána. A mahájánán belül lenne a zen és a csan, amiket viszont nem biztos, hogy érdemes külön kezelni. És akkor ezek alá kerülnének be a különböző közösségek. (Ezek közül a Tan Kapuja Buddhista Egyházat és a Buddhista Missziót talán nem lenne könnyű egy konkrét irányzathoz/iskolához besorolni, ill. a Dzsaj Bhím közösség önmagát a navajána ('új kocsi') irányzathoz sorolja.) A listán meglehetősen furcsán néz ki a 'szoka gakkai' így, kisbetűkkel, hiszen a Szóka Gakkai egy szervezet neve, az általuk képviselt irányzat a a japán 'nicsiren sósú'-hoz tartozik, ami egy mahájána-iskola. Szintén furcsaság, hogy a Gyémánt Út Buddhista Közösség nemcsak ezen, a mai a nevén szerepel, hanem a korábban használt Karma Decsen Őzel Ling Tibeti Buddhista Közösség néven is.

A felsoroltaknál valamivel több buddhista közösség létezik Magyarországon, de azért álljon itt a 2011-es népszámlálás válaszlehetőségeinek listája:

buddhista
théraváda (hínajána) buddhista
mahájána buddhista
Dharmaling Magyarországi Buddhista Egyház
Mantra Magyarországi Buddhista Egyház
Tan Kapuja Buddhista Egyház
zen
csan
Kvan Um Zen Iskola Magyarországi Közössége
Magyarországi Csan Buddhista Közösség
Magyarországi Dzogcsen Közösség
Magyarországi Kínai Chanbuddhista Egyház
Magyarországi Xuyun Buddhista Chan Központi Egyház
szoka gakkai

Vipasszaná Magyarország
vadzsrajána
Buddhista Misszió Magyarországi Arya Maitreya Mandala Egyházközösség
Dzsaj Bhím Közösség
Gyémánt Út Buddhista Közösség
Karma Decsen Őzel Ling Tibeti Buddhista Közösség
Khyenkong Karma Tharjay Buddhista Egyházközösség
Magyarországi Karma-Kagyüpa Buddhista Közösség
RIME Tenzin Sedrup Ling, Rime Buddhista Centrum
Szakja Tasi Csölung Buddhista Egyházközösség
Szangye Menlai Gedün, A Gyógyító Buddha Közössége
Mahá Maitrí Buddhista Közösség

A fenti grafikon azt mutatja, hogy a népszámláláson hányan választották a 'legnagyobb' közösségeket (és nem a 'buddhista' választ vagy az irányzatok megnevezését). A többi közösséget 30-nál kevesebben jelölték meg -- de, mint az elején írtam, (a választási lehetőségek 1-re korlátozása miatt) ezek az adatok nem tükrözik a közösségek tényleges létszámát.

Nincsenek megjegyzések: