2013. április 20., szombat

Első Bhutáni Filmfesztivál - Művész Mozi, 2013. április 30.


2013. április 30-án a budapesti Művész Mozi ad otthont Magyarország és a világ első olyan nemzetközi filmfesztiváljának, ami kizárólag a Bhutáni Királyságról szól. A 20 egyedileg válogatott filmből álló program jól reprezentálja a hazánkban ismeretlen minőségi bhutáni filmtermést a dokumentumfilmektől, a rövidfilmeken át a nagyjátékfilmekig, amelyeket tapasztalt, sokszor nemzetközi díjakat nyert rendezők vagy éppen fiatal, kísérletező filmesek készítettek.

A bhutáni és külföldi alkotók között találjuk a Bhutánban forgatott A kis Buddha c. filmben résztvevő Khyentse Norbut (Dzongsar Jamyang Khyentse*), vagy a Hét év Tibetben c. filmben Brad Pitt mellett a tinédzser dalai lámát alakító Jamyang Jamtsho Wangchuk*-ot.

Ez a különleges fesztivál nem csak a — sokszor üdítően egyszerű és őszinte — bhutáni filmművészet, hanem egy egész ország bemutatásáról szól. Egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy a nézők megismerjék a távoli és ismeretlen Bhutáni Királyság kultúráját, művészetét, ősi tradícióit, mindennapjait, a Bruttó Nemzeti Boldogság koncepciót, a buddhista hagyományokat, az érintetlen természeti szépségeket éppúgy, mint a modernizáció és globalizáció szülte kihívásokat.

A filmek mellett szakértői kerekasztal-beszélgetések és egy fotókiállítás is várja az érdeklődőket, megmutatva azt is, hogy mi, magyarok, hogyan látjuk ezt a csodálatos és tiszteletreméltó országot.

Az összes filmre és programra szóló karszalagok 2500 Ft-ért elővételben április 18-tól kaphatóak a Művész Mozi pénztárában.

Részletek: www.bhutanfilm.org
Facebook oldal: https://www.facebook.com/pages/Első-Bhutáni-Filmfesztivál-First-Bhutanese-Film-Festival-bhutanfilmorg/268797693256495
(A poszt szövege erről a FB-oldalról származik.)

* A link angol nyelvű

Nincsenek megjegyzések: