2012. május 23., szerda

Mahájána buddhista iratok

Ahogy azt már a Théraváda buddhista iratok bejegyzésben írtuk, a történelmi Buddha halála után több irányzat is keletkezett az eredetileg egységes Szanghából (szerzetesi közösségből). Ezek egyike a mahájána irányzat, amely nagyon sok iskolára oszlik. A mahájána irányzat alapvetően elfogadja a théraváda irányzat iratait, de némely saját iratát sok esetben fontosabbnak véli azoktól.

Bár mítoszok és történetek vannak arról, hogy egyes mahájána szútrák hogyan köthetőek a történelmi Buddhához, történészek állítása szerint ezek a művek főként az i.e.1.század és i.u. 5.század között íródtak, néhányuk pedig még később. A legtöbb esetben ezeknek a szövegeknek a származása és szerzője ismeretlen.

Ezen művek rejtélyes eredete megkérdőjelezi a hitelességüket. Ahogyan említettük ITT, a théraváda buddhisták teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a mahájána iratokat. A mahájána iskolák között néhány továbbra is állítja a mahájána szútrák és a történelmi Buddha közötti kapcsolatot. Más iskolák elismerik, hogy ezeket az iratokat ismeretlen szerzők írták. De mivel ezeknek a szövegeknek a mély bölcsessége és szellemi értéke teljesen nyilvánvaló, megőrizték és nagyra becsülték, mint szútrákat.

Sok mahájána szútráról vélik azt, hogy eredetileg szanszkrit nyelven írták őket. Bár a legrégibb fennmaradt változatok kínai fordítások, mivel minden bizonnyal a szanszkrit eredeti elveszett. Némely tudós ennek ellenére állítja azt, hogy az első kínai fordítások valójában az eredeti változatok.

A mahájána kánonon belül több al-kánon is létezik. Pl. a Pradnyápáramitá Szútrák - a "bölcsesség tökéletesítése", kb. negyven szútra gyűjteménye, némelyik ebből nagyon hosszú, mások nagyon rövidek. Ez a gyűjtemény valamikor i.e. 100 és i.u. 500 között keletkezett. A Szív Szútra és a Gyémánt Szútra ezek közül a két legismertebb. Ez a két rövid szöveg a legfontosabbak közé tartozik a mahájána szútrák közül, különösen a zen iskola számára. Leginkább a súnjatá (üresség) tanát fejti ki.

A legelső, i.u. 868-ban nyomtatott, épségben megmaradt, Gyémánt Szútra látható a fenti fotón. A könyvnek magyar vonatkozása is van, Stein Aurél találta meg Dunhuang-ban, azóta a British Library tulajdona.) Bővebben erről a két szútráról ebben az önálló bejegyzésben lehet olvasni.

Némelyik szútra kizárólagos bizonyos iskolák számára. Pl. létezik három "Tiszta Föld Szútra", amik a Tiszta Föld buddhizmus fő iratai, de nem igazán használatos más iskolák által. Mások, mint pl. a Lótusz Szútra, nagyra becsült számos, de nem az összes mahájána iskola által. A Lótusz Szútráról is a fentebb említett bejegyzésben írtunk.

Forrás: Buddhista iratok (angol nyelven)

Nincsenek megjegyzések: