2012. május 18., péntek

Beatles - buddhizmus vagy hinduizmus?

Nagyon sok helyen lehet olvasni arról, hogy a Beatles tagjai a buddhizmust követték, ezt tanulták Indiában. Ez egy tévedés, amit jó volna a helyére tenni.

A Beatles tagjai a hinduizmushoz köthető Transzcendentális Meditációt /a továbbiakban csak: TM/ tanulmányozta. Ezt a fajta meditációt az indiai Maharishi Jógi kezdte el tanítani még az 1950-es években, és ma is világszerte, köztük Magyarországon is, vannak központok, ahol ezt a meditációs technikát tanítják.
A Beatles tagjai 1968-ban látogattak el Indiába, hogy részt vegyenek egy haladó TM tanfolyamon Maharishi Manesh Jógi ashramjában. (Az ashramok* olyan helyek, ahová el lehet vonulni lelki gyakorlatokat folytatni guruk, tanítómesterek irányításával.)

A média figyelemmel kísérte ezt az elvonulást, és így a világ is tudomást szerzett erről. Mivel az együttes tagjai elfogadták Maharishit guruként, azaz tanítómesterüknek, ezzel hitelt adtak tanításainak. És mivel egy világszerte nagyon népszerű együttesről volt szó, így ez az egész jelentősen megváltoztatta a nyugati emberek hozzáállását az indiai szellemiséghez, és bátorítást adott a TM tanulmányozásához - és egyáltalán, az indiai vallásokkal való ismerkedésre is.

A Beatles 1967. augusztusában Londonban találkozott először Maharishivel és aztán részt vettek egy konferencián Bangorban, Wales-ben. Bár tíz napos előadás látogatását tervezték, rövidebb ideig maradtak menedzserük, Brian Epstein halála miatt. Mivel változatlanul érdekelte őket a TM, így kapcsolatban maradtak Maharishivel és tervezték, hogy októberben az indiai ashramban vesznek majd részt egy tanfolyamon, de egyéb elfoglaltságaik miatt ezt az utat át kellett szervezni.
Maharishi gyülekezete Indiában a Himalája lábainál, a Szentek Völgyében, Rishikesh-sel szemben volt, és több ashramnak is
otthont adott.

A Beatles 1968. februárjában érkezett ide, feleségekkel, barátnőkkel, asszisztensekkel és számos riporterrel, és csatlakoztak kb. hatvan másik TM tanulóhoz, beleértve a zenész Donovant vagy Mike Love-ot, a Beach Boys-ból.
Ez a rövid indiai tartózkodás volt a Beatles egyik legtermékenyebb időszaka. McCartney és Harrison több dalt írtak itt, Ringo Starr egyet, amelyekből 18 dal később bekerült a The Beatles (White Album)-ra, kettő dal az Abbey Roadra és szólóban is adtak ki jó párat.

Ringo Starr március 1-én utazott el innen, ő csak nagyon rövid időt maradt. Paul McCartney március közepén, egyéb elfoglaltságai miatt távozott. John Lennon és George Harrison áprilisban, hirtelen utaztak el, egy pénzügyi nézeteltérést követően, és nyilvánosan megvádolták Maharashit nem megfelelő viselkedése miatt. Harrison később bocsánatot kért azért az eljárásáért, ahogyan ő és Lennon bántak Maharishivel, és 1992-ben Harrison adott egy jótékonysági koncertet a Maharishihez kapcsolódó Természet Törvénye Párt javára. 2009-ben, McCartney és Starr összeállt egy koncertre a New York-i Radio City Hall-ban, a David Lynch Alapítvány javára, amelyik finanszírozza a TM technika tanítását iskolákban.

Forrás: A Beatles Indiában (angol nyelvű wikipédia cikk)
A Beatles Indiában - Korabeli videók

* Az 'ashram' a szanszkrit 'ásrama' (āśrama) angolos alakja, jelentése 'az aszkézis helye', remetelak.

Nincsenek megjegyzések: