2012. augusztus 24., péntek

Kérdések Alexander Berzinhez (Buddhák emlékeztetője)

Kérdés arról, hogy emlékeztetjük-e a Buddhákat arra, hogy segítsenek nekünk

Résztvevő: Amikor imát recitálok, néha van benne egy vagy két olyan mondat, amelyik így szól: "Kérlek, védelmezzetek bennünket, Buddhák! Emlékezzetek fogadalmatokra, amiket fogadtatok, és védelmezzetek bennünket és tegyetek jót nekünk!" És mindig azt gondolom, itt valami tévedés van vagy egy olyan mód, ami nem teljesen helyénvalóan fejez ki valamit a nyelvünkön vagy ilyesmi. Ugyanis, azt gondolom, bántó egy Buddhát emlékeztetni fogadalmára. Hiszen ő ismeri a fogadalmát. Így nem értem, miért emlékeztetjük a Buddhákat mindig?

Alex: Ahogy ez a hölgy mondja, néhány imában emlékeztetjük a Buddhákat, hogy "emlékezz fogadalmadra, mely szerint megvédesz bennünket!" Én, személyesen, nem ismerek olyan szöveget, amik közvetlenül a Buddhákat szólítja meg ezzel a felszólítással. Általában ezeket az úgynevezett 'eskü által kötelezett' védelmezőknek recitálják. Ezek a védelmezők többnyire különféle szellemek, akiket Guru Rinpocse vagy akárki szelidített meg és esküt tettetett velük, hogy védelmezzék a tanításokat és a gyakorlókat.

Gyógyító Buddha
Résztvevő: Úgyszintén van a Gyógyító Buddha és szádhana.

Alex: Oké. Tehát a Gyógyító Buddha szádhanában, amiben nem igazán vagyok ismerős, emlékeztetjük Buddhát arra a fogadalmára, hogy segít a betegeken. És az ön kérdese ez: miért szükséges emlékeztetnünk a Buddhákat? Nem szükséges emlékeztetnünk őket. És ugyanígy: miért kell megkérnünk bármire is a Buddhákat? Úgyis megcsinálják majd.

Így tehát, ami itt igazán a kérdés, az önmagunk befogadóbbá tétele, és bizonyos értelemben az, hogy ezek a szövegek emlékeztessenek bennünket arra, hogy léteznek ezek a fogadalmak és hogy ezeket az esküket a Buddhák megtették, így egy kicsit pozitívabb hozzáállásunk lesz, ami erősíti immunrendszerünket. Bár a szövegek ezt hagyományosan nem így fejtik ki, de ez az, ahogyan a dolgok működnek.

Résztvevő: Lehetséges, hogy fordítás kérdése is?

Alex: Lehet-e fordítás kérdése? Nem tudom. Meg kell néznem a szöveget.

Forrás: Alexander Berzin: Félreértések a buddhizmusról (angol nyelven)

1 megjegyzés:

Szenge írta...

A Buddha a felébredett állapot, nincsenek olyanok hogy Buddhák, az emberek félreértik. Az hogy öt fő buddhaformáról beszélünk mint öt bölcsesség Buddha az csak az őseredeti ősBuddha Dordzse Csang vagy Szamanthabadra (attól függ melyik hagyományból nézzük de ugyanaz) egy egy aspektusa megnyilvánulási formája. A Buddha állapot tökéletes ami azt jelenti hogy amikor imákat fogalmaz valaki a "Buddhákhoz" akkor valójában önmagának teszi ezt mert a Buddhának nincs szüksége semmire nem személy hanem felébredett tudat!! Tehát az ima a gyakorló pozitív karmáját és megnyílását szolgálja semmi mást.