2020. július 10., péntek

Ácsán Cshá: Céltalan vándorÁcsán Cshá (1918-1992), thaiföldi théraváda buddhista tanító a thai erdei hagyomány talán egyik legismertebb képviselője. Számos kolostort alapított szerte a világban.
Ezt a rövid tanbeszédét Balassa Máté, a Győri Théraváda Buddhista Közösség gyakorlatvezetője fordította le:Amikor nincs igazi otthonunk, olyanok vagyunk, mint az útra kelt céltalan vándor. Megyünk egy darabig erre, aztán arra, megállunk egy időre, majd ismét elindulunk. Amíg vissza nem térünk az igazi otthonunkba, bármit is teszünk, nyugtalanok vagyunk, mint aki a faluját hátrahagyva nagy útra indult. Csak akkor pihenhetünk és nyugodhatunk meg, ha újból hazaértünk.


Sehol a világon nem lelhetünk igazi nyugalomra. A világ természete már csak ilyen. Nézz inkább önmagadba, ott meg fogod találni a békét!

Amikor a Buddhára gondolunk, és a tanításaiban rejlő igazságra, akkor érezzük, hogy mennyi hódolatot és tiszteletet érdemel. Valahányszor úgy látjuk a dolgokat, ahogy valójában vannak, az ő tanítását látjuk, még akkor is, ha soha nem gyakoroltuk a Dhammát. Ugyanakkor hiába ismerjük a tanítást, hiába tanulmányoztuk és gyakoroltuk, ha nem látjuk a dolgok valódi természetét, olyanok vagyunk, mint a céltalan vándor.


Forrás: A Tree in a Forest (angol nyelven)

Nincsenek megjegyzések: