2011. június 3., péntek

Ácsán Cshá és a thai Erdei Szangha

Ácsán Cshá* (1918-1992) thai meditációs mester egyszerű családban született, húsz évesen kapott teljes szerzetesi felavatást. Többek közt Ácsán Mán* volt a mestere. Hosszú időszakokat töltött a dzsungelben magányosan meditálva - az ilyen aszketikus gyakorlatot folytató remetéket Thaiföldön dhutanga/tudong* szerzeteseknek nevezik.

Ácsán Cshá 1954-ben alapította meg a saját kolostorát az észak-keleti Ubon tartományban* Wat Nong Pah Pong* néven. 1966-ban megérkezett az első nyugati tanítvány Ácsán Szumédhó személyében, akit sok más nyugati (főképp angol és amerikai) meditáló követett. Ennek eredményeként 1975-ben megnyílt az első "fiókkolostor", szintén Ubonban: az angol (anya)nyelvűeknek otthont adó Wat Pah Nanachat*, ahol Ácsán Szumédhó lett az apát.

1977-ben Ácsán Cshá néhány nyugati tanítványával Angliába érkezett, hogy a szigetországban is meghonosítsa a théraváda buddhizmust. 1979-ben kezdődtek el az első kolostor, a Csittavivéka* munkálatai. Erről szól az A Buddha Sussex-be jön* c. dokumentumfilm, amelynek a részletei - az Az éberség útja c. film mellett - az alábbi videóban is megtalálhatók.

Ácsán Cshá tanításai:



Kérdések Ácsán Cshának
Ácsán Cshá - honlap*
Ácsán Cshá tanításai - PDF*

Ácsán Cshá tanítványainak számtalan kolostora létezik ma a világon, az őket összefoglaló szervezet neve a Forest Sangha* (Erdei Szangha).

Magyarországon is alakulóban van egy "fiókkolostor" Dhammmadípa - A Tan Szigete néven Bajnán. A poszt egyik apropója, hogy jövő héten lesz itt az első elvonulás, amelyről bővebb információ a közösség honlapján található.


* A link angol nyelvű.

1 megjegyzés:

sedthh írta...

jók a videók, köszi