2016. május 26., csütörtök

Útmutató a füstölőkhöz

Füstölők a buddhista gyakorlásban

A buddhizmus minden iskolájában régi hagyomány a füstölők égetése. Természetesen enélkül is el lehet érni a megvilágosodást, de ha másokkal együtt hivatalos formában is gyakoroljuk a buddhizmust, akkor előbb-utóbb találkozunk a füstölő használatával.

A füstölőket a páli kánonban, a buddhizmus szent szövegeiben is rendszeresen megemlítik. Virágokkal, étellel, itallal, vagy akár ruházattal együtt egy-egy tiszteletreméltó személy nagyrabecsülésének jeleként használt felajánlási tárgy volt.

Bár a füstölők oltárnál való felajánlása vitathatatlanul egyike a legismertebb buddhista rítusoknak, a buddhisták nem mindig értenek egyet abban, hogy miért teszik ezt. Lehet az is egy ok, hogy úgy tartják, a füstölők megtisztítják a levegőt, legyen az meditációs terem vagy saját szobánk. Emellett illatuk nyugtató hatással bírhat. Bizonyos iskolákban a füstölőnek különleges szimbolikus értelmezése lehet. Három pálcika együtt égetése jelentheti például a Három Drágaságot – Buddhát, a Dharmát (Tant) és a szanghát (közösséget). 
Bármiért is csinálják, mi magunk a napi kántálásunk vagy meditációnk hasznos bevezetőjeként alkalmazhatjuk a füstölő felajánlást, mert segíthet figyelmünket fókuszba terelni.

A füstölők típusai
A nyugati emberek többsége minden bizonnyal találkozott füstölőkkel, akár folytatott már buddhista gyakorlást, akár nem. Léteznek kúp alakú és pálcika alakú füstölők. Kúp alakúakat nem nagyon szokás buddhista templomokban használni, de természetesen előfordulhat. Inkább a pálcika formájúak az elterjedtebbek. Van még az ömlesztett vagy darabos füstölő, amit úgy égetnek, hogy forró faszénre szórnak az illatos darabkákból.

A pálcika jellegű füstölőknek két fajtája van. A “mag” nélküli vagy teljesen tömör füstölő és a bambusz rostos “maggal”, belsővel ellátott. A tömör füstölő talán jobb, mert teljes mértékben elég. Ennek ellenére a bambusz belsővel ellátottat is éppen úgy használják.

Természetesen több egyébféle füstölő létezik még. Némely ázsiai templomban hatalmas tekercsekben lógnak le a füstölők a mennyezetről.

A boltokban és on-line áruházakban általában indiai, tibeti, japán és kínai füstölőket árulnak. Az illatuk és a minőségük egészen széles skálán mozog. Úgy tartják, hogy a japán füstölők finomabb illatúak, kevesebb füsttel járnak.  Ha jobban szeretjük az erőteljesebb, intenzívebb illatú változatokat, akkor jobb az indiai, tibeti.

Füstölő pálcika felajánlása
Mondjuk, készítettünk egy kis házi oltárt otthon és füstölőt akarunk felajánlani az ott lévő Buddha képmásnak. Legelőször célszerű egy gyertyát meggyújtani, és csak utána a füstölőt a gyertya lángjával. Van, ahol az az általános gyakorlat, hogy meghajlunk a Buddha-ábrázolásunk előtt a két tenyerünket egymásnak nyomva, aztán, míg egyik kezünket továbbra is imádkozó jellegű pozícióban tartjuk, a másikkal meggyújtjuk a füstölő végét a gyertya lángjánál. (Van, akik nem hagyják az egyik kezüket imádkozó tartásban, hanem leengedik maguk mellé, míg a másikkal meggyújtják a füstölőt)

Mit tegyünk az égő füstölő pálcikával a kezünkben? Ázsiában illetlenségnek tartják elfújni a lángot; olyasmi ez nekik, mintha leköpnénk a füstölőt. Van amikor meglengetik a pálcikát, hogy eloltsák a végét vagy pedig lángot a kezükkel fogják meg. Ha aggódunk a szálló szikrák miatt, tartsuk a pálcikát egyenesen felfelé, majd rántsuk lefelé egy gyors mozdulattal. Az égő füstölő pálcika elég forró lehet, hogy égési sebet okozzon, tehát vigyázzunk vele.
Ezután az izzó pálcikát meggyújtatlan végével lefelé beleállíthatjuk egy edénybe. Bármilyen kerámia vagy fém tál megteszi. Zen templomokban az ilyen tálakban benne szokták hagyni a régi, évek alatt összegyűlt füstölők hamvait. Ha nekünk nincs ilyesmink, akkor rakhatunk bele finom, tisztított homokot.

Ha boltokban lapos füstölőtartót veszünk, nem árt tudnunk, hogy ezeket elsősorban bambusz belsejű füstölőknek szánják, és nem biztos, hogy beválnak a tömöreknél.

Templomokban, az oltár előtt általában már égnek gyertyák, így ott könnyen meg lehet gyújtani a füstölőt. Nagyon sok esetben csak miután az izzó füstölőt beleállították a tartóba, akkor teszik össze a hívők a kezüket és hajolnak meg összetett kézzel. Van, aki le is térdel ilyenkor a Buddha képmás előtt. Mielőtt templomban ajánlanánk fel füstölőt, mindig nézzük meg, hogy ezt ott mások hogyan csinálják!
Érdemes tudni, hogy az izzó füstölő pálcikát meditációs időmérőként is használhatjuk. Több gyártó ráírja a csomagolásra, hogy körülbelül mennyi ideig ég egy-egy pálcika.

Ömlesztett vagy darabos füstölő felajánlása

Templomokban találkozhatunk ilyen jellegű füstölőkkel, de meg is vehetők vagy rendelhetők ázsiai termékeket áruló boltokból. Az ehhez szükséges tartó lehet kerek fedetlen vagy lefedett réztálka, vastál vagy csak egy doboz, ami meg van töltve homokkal, hamuval, és benne izzó faszén. Mellette szokták tartani egy külön dobozban az illatos golyócskákat vagy magvakat, darabokat.
A felajánlás előtt itt is hajoljunk meg. Majd tegyük össze a két tenyerünket. A bal kezünket ebben a pozícióban tartva, a jobb kezünkkel vegyünk egy csipetnyit az ömlesztett füstölőből. Érintsük meg a homlokunkat ezzel a csipetnyi füstölővel, aztán dobjuk bele az izzó szénbe. Ekkor illatos füst csap majd fel. Mielőtt eljövünk onnan, hajoljunk meg újra.
Ne felejtsük, hogy ez a fajta felajánlás is változhat templomról templomra! Van, ahol kifejezetten nem illik a homlokunkat megérinteni füstölődarabkákkal, van ahol csak az izzó szénbe való bedobás után teszik össze a tenyerüket, addig egyáltalán nem. Így mindenképpen figyeljük meg, hogy abban az adott templomban mások ezt hogyan csinálják.

Figyelmeztetések
Ne felejtkezzünk meg az óvintézkedésekről sem, hiszen tűzzel, égő gyertyával és füstölővel bánunk. Ne hagyjuk egyiket sem őrizetlenül, főleg, ha kisgyerek vagy kíváncsi macska vagy kutya van a közelben!

Bár léteznek olyan tanulmányok, amelyek szerint a füstölő füstjének belégzése növeli a tüdőrák kockázatát, tény, hogy jóval kevésbé teszik, mint a dohányzás. Ennek ellenére óvakodjunk attól, hogy egész nap füstölőt égessünk.

Vannak, akiket irritál a füstölő illata, füstje. Erre létezik egy alternatíva: szárított virágszirmokat is lehet használni felajánlásként füstölő helyett. Mindössze annyit kell tennünk, hogy a Buddha-ábrázolás elé egy tálba helyezzük a szirmokat. Ha a felajánló tál tele lesz, a szirmokat komposzt gyanánt felhasználhatjuk.

Nincsenek megjegyzések: