2016. január 13., szerda

A hat elem gyakorlat 2.


(vissza az 1. részhez - bevezető és a föld elem)


A víz elem
A hat elem meditációt a földdel, a legerőteljesebb elemmel indítottuk. A gyakorlás további részében az egyre finomabb elemek felé haladunk. Következőnek felidézzük a víz elemet a testen belül – mindent, ami folyadék.

Kezdjük azokkal, amelyeket közvetlenül tapasztalhatunk: érezzük a nyálat a szánkban, a nyákot orrunkban, torkunkban, a vérünk lüktetését, az izzadtságot, a leheletünk páráját, a vizeletünk hólyagunkra gyakorolt nyomását.

Majd azokkal a dolgokkal folytatjuk, amelyeket inkább csak képzelőerőnk segítségével tapasztalhatunk: a nyirokereket, a zsírt, az ízületi folyadékot, a gerincvelői folyadékot, és mindazt a folyadékot, amely a test minden egyes sejtjében megtalálható, és mindazt, ami sejteket körülveszi.

Ezután a külvilág víz elemén szemlélődünk: felidézzük az óceánokat és folyókat, a patakokat, a vizet, ami áthatja a talajt, az esőt és a felhőket, a növények és állatok szervezetét alkotó vizet. Képzeletben látjuk, halljuk és érezzük ezeket a dolgokat, amint felidézzük a velük kapcsolatos tapasztalatainkat.

Aztán felismerjük, hogy minden víz, ami a testen belül van, és amiről azt gondoljuk, hogy “mi” vagyunk, “miénk”, “önmagunk”, az a valóságban a külvilágtól egy kis időre kölcsönvett anyag, ami szó szerint átfolyik rajtunk és amit nem birtokolhatunk. Csak egyetlen víz elem van – nincs “én” víz és nincs “másik” víz. Ezen a módon elmélkedünk: “Ez nem én vagyok. Ez nem az enyém. Én nem ez vagyok.”

A tűz elem
Az MN 140. szuttában Buddha ekként határozta meg a tűz elemet: “amitől valaki felhevül, fonnyad, aszalódik, aminek révén megemészti, amit evett, ivott”.
Más szavakkal, a testen belüli tűz elem az anyagcsere. Ez a mi energiánk.

Miközben meditálunk, érezzük a testünk melegét, érezzük, hogy mennyivel melegebb a leheletünk, mint a belélegzett hűvösebb levegő, érezzük a szívünk verését. Felidézzük képzeletünkben a sejtek szintjén zajló kémiai égési folyamatok milliárdjait, és az izmokban, az idegekben végigfutó az elektromosságot. És megállapítjuk azt, hogy az összes belső energiánk a külvilágból kölcsönvett tűz elemből ered.

A külső tűz elem az univerzumban megtalálható nyers fizikai energia: a nap belsejében lévő nukleáris fúziótól kezdve a csésze kávé melegéig, a bolygónk olvadt belső magjától az ételeinkben zsír, cukor, fehérje formában elraktározott kémiai energiáig.

A testünket a nap energiájából származó növényekkel vagy állatokkal etetjük. A nap sugaraival melegítjük magunkat, akár közvetlenül, akár olyan anyagok elégetésével, amelyek a múltban a nap energiája által keletkeztek.

A test fűtőanyagát folyamatosan pótolnunk kell, mert a tűz elem állandóan eltávozik tőlünk: a hőt a bőrünkön keresztül leadjuk, a meleg leheletünkkel együtt tovaszáll, a székletünk és a vizeletünk melegével veszítjük. Éppen úgy, mint a föld és víz elemek, a tűz is csak keresztüláramlik rajtunk, megállíthatatlanul.

És ahogy figyeljük a testen belüli energiát, tudatában vagyunk annak, hogy ez valójában egy másik folyó – az energia folyója –, ami keresztül folyik ezen a testen, és hogy igazából ez egyáltalán nem a miénk. “Ez nem én vagyok. Ez nem az enyém. Én nem ez vagyok.”


Forrás: A hat elem gyakorlat - Víz elem és tűz elem  (angol nyelven)

Nincsenek megjegyzések: