2011. augusztus 26., péntek

Bhután: a Mennydörgő Sárkány és a Bruttó Nemzeti Boldogság hazája

Szerettel meghívjuk a Magyar Bhutáni Baráti Társaság bemutatkozó rendezvényére, amelyet
2011. szeptember 15-én 18 órakor tartunk az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a 217-es teremben (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/b).

A rendezvény díszvendége, Dr Karma Phuntsho kultúrantropológus és buddhista tudós, a Cambridge-i Egyetemről érkezik és előadásának címe: “A Mennydörgő Sárkány útjai: hogyan lép át Bhután a középkorból a posztmodern világba a Bruttó Nemzeti Boldogság mentén.”

Dr Karma Phuntsho Bhutánban született, hazájában és Indiában tanult buddhista szerzetesnek, majd Oxfordban Keleti Tudományok doktora címet szerzett. Jelenleg kutató a Cambridge-i Egyetem Szociálantropológia Tanszékén és az Oxford Journal for Buddhist Studies szerkesztője, miközben idejét Bhután és Anglia között osztja meg.

Dr Karma szakterülete a buddhizmus, Tibet és a Himalája, és természetesen Bhután és
ezeken a területeken számos könyv, fordítás és cikk szerzője. Mindemellett a Bhutánban bejegyzett legelső karitatív szervezet, a Loden Alapítvány, alapítója és kurátora, amely oktatási programokat és fiatal vállalkozókat támogat. (www.loden.org)

Előadásában Dr Karma Bhután egyedülálló kultúrájáról és szokásairól, illetve az un. Bruttó Nemzeti Boldogság (Gross National Happiness, GNH) elvein alapuló társadalom- és gazdaságfejlesztés gyakorlatáról fog beszélni.

Az előadást és az azt követő beszélgetést aktuálissá teszi, hogy az ENSZ Bhután javaslatára nemrég ajánlást fogadott el, amely szerint a hazai össztermék, a GDP/GNP, mellett a GNH is kerüljön be a nemzetközi fejlettségi mutatókba.

A rendezvényre mindenkit szeretettel várunk, akit érdekel Bhután, a buddhizmus és egy nagyhatású gazdaságszervezési kísérlet, amely bátor alternatívát mutat az egész világnak.

Az előadás a Magyar Indiai Baráti Társasággal együttműködve jött létre. Az előadás angolul, magyar fordítással hangzik el, majd ezt követően a hallgatóság kérdéseket tehet fel. A belépés mindenki számára ingyenes.

Előadás időpontja: 2011. szeptember 15, 18 óra

Címe: “A Mennydörgő Sárkány útjai: hogyan lép át Bhután a középkorból a posztmodern világba a Bruttó Nemzeti Boldogság mentén"

Előadója: Dr Karma Phuntsho, Szociálantropológia Tanszék, Cambridge-i Egyetem

Helyszíne: ELTE Bölcsészettudományi Kar, 217-es terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/b.)

További információk: www.bhutan.info.hu

További olvasnivalók és videók:
Semmi cigi, kevés pénz, sok boldogság a világ végén - Cikk + interjú az előadóval (a linkelt lap közepén lévő videó)
A cigi rontotta el a legboldogabb ország kedvét
Ahol GDP helyett boldogságot mérnek
Tolvajok? De hiszen itt nem lop senki!
Bhután - Az elveszett királyság Frei Dosszié 2007

Angol nyelvű cikkek Bhutánról és a bruttó nemzeti boldogságról:
Gross National Happiness: A Set of Discussion Papers
Taking Happiness Seriously – Eleven Dialogues on Gross National Happiness
Conferences on Gross National Happiness (GNH)

Nincsenek megjegyzések: