2017. április 21., péntek

A vég nélküli leborulás imája, vég nélküli recitálás szútrákból és folyamatos felajánlás

Imák és rituálék
A buddhista gyakorlás legfontosabb része az, hogy tudatunkat a negatív tulajdonságaink visszaszorításával és pozitív érzelmeink növelésével átalakítsuk. Bár ehhez önmagukban nem elegek az imák és rituálék, mégis segítségünkre lehetnek a meditációnk és tanulmányaink során, egyfajta keretet adva a Tannal való foglalkozásunknak. A buddhista gyakorlásunkat az intellektuális, érzelmi és elköteleződés részek egyensúlya teszi holisztikussá és teljessé.



Három gyakorlat, amit vég nélkül, folyamatosan lehet végezni:

Vég nélküli leborulás imája
Te, aki feltártad [a Dharmát], győzelmet arató, mindent felülmúló Mester, Te, aki Beérkezett, a megszabadult, tökéletes, teljesen megvilágosodott Buddha, aki tudással és teljes magabiztossággal rendelkezel, áldottan érkeztél, Te, aki mindentudóan ismeri a világot, aki biztos kézzel irányítja a szelíd lényeket, Te, aki a páratlan isteneknek és embereknek feltártad [a Dharmát]; előtted, Buddha, győzelmet arató, mindent felülmúló Mester, dicsőséges, győztes Sákjamuní, meghajlok; felajánlásokat adok neked és biztonságos irányítást kapok tőled.

Amikor, ó, Te, a kétlábúak között az első, megszülettél, hét lépést tettél ezen a csodálatos földön, és kijelentetted: “Páratlan vagyok ezen a világon.” Előtted, aki már abban az időben is tanult és bölcs voltál, meghajlok.

A teljesen tiszta, megvilágosodott tested, ami páratlan, kiváló formájú, olyan, mint a mély belátás tengere és az arany Meru-hegy, nevedet a három világ minden részében dicsőítik; előtted, aki elérted a legfelsőbb védelmező állapotát, meghajlok.

A legfelsőbb rendű [tökéletes] jelekkel rendelkezel, olyan az arcod, mint egy makulátlan hold, aranyra hasonlító színű; előtted leborulok. Minden szennyeződéstől mentes vagy, három birodalom sem hasonlítható hozzád; előtted, páratlanul mindentudó, meghajlok.

Védelmezőként hatalmas könyörülettel és minden tudással bírsz, Te, aki feltárod [a Dharmát], a pozitív erő és jó tulajdonságok óceánjának mezeje; előtted, ó, Te, aki Beérkezett, meghajlok.

Azáltal, hogy tiszta vagy, létrehoztad a ragaszkodástól való elválást. Azáltal, hogy alkotó vagy, létrehoztad a legrosszabb újraszületéstől való megszabadulást, és [ez eljuttatott] az egyedülállóan legfelsőbb rendű végső fokozathoz, a derűs nyugalomhoz, a Dharmához, ami előtt meghajlok.

Te, aki megszabadult vagy, tovább mutatod a megszabaduláshoz vezető utat a biztonságos és megalapozott tiszta [magasabb] gyakorlásban, megszentelt mezőkben; a jó minőségekkel felvértezett Szangha előtt is meghajlok.

Vég nélküli recitálás a szútrákból
Ne kövess el semmiféle negatív dolgot, tegyél meg mindent hibátlanul, ami építő, teljesen fékezd meg tudatodat, ezek Buddha tanításai.
Mint a csillagokra, a párára vagy egy fáklyára, a káprázatra, egy harmatcseppre vagy egy buborékra, az álomra, a villámlásra vagy a felhőkre, úgy nézz a feltételektől függő jelenségekre.

Folyamatos felajánlás
E pozitív erő által egyszer megvalósítom a mindent látó mindentudás legfelsőbbikét, és legyőzöm ellenségemet: az összes hiányosságomat; [e pozitív erő által] szabaduljak meg minden vándorló lény kényszerítő létezésének tengeréből, amelyben az öregség, betegség és halál hullámai lökdösnek.

Forrás: Folyamatos ima és leborulás (angol nyelven)

16 megjegyzés:

Daseb írta...

Errő jut eszembe:
http://dakiniland.net/buddhizmus/gyakorlas/gyakorlatok/veg-nelkuli-leborulas

Unknown írta...

Személyes kapcsolatot szeretnék fel venni önökkel! Tanulni szeretnék önöktöl!

Ildi írta...

Kedves Daseb!
Köszönöm a vég nélküli leborulás linkjét Pressing Lajos honlapjáról. Nagyon hasznos, és tudom ajánlani mindenkinek!

Te szoktad ezt a fajta leborulást gyakorolni?

Ildi írta...

Kedves Attila!

Megadom az e-mail címemet, kérem, írjon rá, és beszéljünk!

s.ildi66@gmail.com

Daseb írta...

Kedves Ildi!

Személy szerint a menedékvétellel egybekötve végzek leborulást. Úgy látom, hogy ez a fajta gyakorlat elengedhetetlen.

Kedves Attila, ha az Önökben én is benne vagyok, akkor megtisztel, de én nem gondolom, hogy tanítani tudnék. Azonban javaslom az alábbi oldalt kiindulásként:http://a-buddha-ujja.hu

Ildi írta...

Hogyan érted, hogy a menedékvétellel egybekötve végzed a leborulást?

Daseb írta...

https://youtu.be/X_NIKiMwZIw

Csak ki is mondom a menedékért folyamodás odaillő mondtatát. Fejfölött menedékért folyamodom a Buddhához, toroknál a Dhammához, szívnél a Sanghához

Ildi írta...

Így már teljesen világos, köszönöm szépen. És hány leborulást szoktál végezni alkalmanként?

Daseb írta...

A reggeli anapanasati előtt 3x

Ildi írta...

Ez bizonyára segít az anapanasatira való ráhangolódásban, ugye? Minden reggel van lehetőséged gyakorolni?

Daseb írta...

Igyekszem minden nap/kora reggel. Jelenleg ez a max ami belefér az életembe.

Daseb írta...

Azért még megjegyezném, hogy igazából a fentebb leírt dolgok önmagukban nem hordoznak semmit. Sőt a hajlongás is formalitás, szertartás. Nem hordoz semmit a megszabadulásból. Jó testgyakorlat.

Ildi írta...

Természetesen magam is így gondolom. Ahogyan a bejegyzés bevezetőjében írta Alexander Berzin, az imák és rituálék önmagukban nem elegendőek, viszont hasznosak lehetnek. Szerintem is jó testgyakorlat a hajlongás vagy leborulás, ugyanakkor a hozzájuk kapcsolt imák segíthetnek pl. a meditációra való ráhangolódásban. Így gondoltad Te is?

Daseb írta...

Valójában sehogysem gondolom, mert nem értem el semmi olyasmit, ami okot adna arra, hogy azt mondhassam, ez vagy az a módszer működik. Azt nyugodtan állíthatom, hogy fél-egy óra légzésfigyelésre törekvés segít valamiféle higgadt állapot fenntartásában a nap során. De egész nap igyekezni kell az éberség fenntartására. Ezt cselekszem és tájékozódok amerre tudok.

Ildi írta...

A légzésfigyelés valóban segít a lenyugvásban. Ha az ember utána is képes az éberség fenntartására, akkor az már egész jó eredmény :) Sok sikert ebben (is)!

Daseb írta...

Köszönöm.