2013. október 20., vasárnap

A buddhista mitológia alakjai: Garuda és Nága

Garuda
Garuda buddhista ábrázolása

A buddhista mitológia madárszerű lénye a garuda, amelyik egyesíti az istenek és állatok jellemvonásait. Az öt meditációs (dhjáni) Buddha egyikét, Amógasziddhit néha garudán lovagolva jelenítik meg.
Garuda hindu ábrázolása



A garuda először a hinduizmusban tűnt fel, ahol hatalmas madárként ábrázolják, szárnyakkal és csőrrel. A buddhista ikonográfiában a garudának ember teste és madárszárnya, madárlába van.



A tibeti buddhizmusban a garuda egyike a Négy Méltóságnak. Ezek olyan állatok, amelyek a bódhiszattvák egy-egy sajátosságát képviselik. A sárkány az erőt/hatalmat jelképezi, a tigris az önbizalmat, a hóoroszlán a rettenthetetlenséget és a garuda a bölcsességet.
A garudák a nágák ellenségei. A Páli Kánon Maha-samaya szuttájában (DN 20 - A nagy találkozó) Buddha békét teremt a nágák és garudák között.
(Garuda történetéről ITT lehet bővebben olvasni)



Nága

A nága kígyólény az ősi indiai mitológiából. A korai hindu művészetben, a nágáknak emberi felsőtestük van, deréktől lefelé pedig kígyók. A buddhista ikonográfiában a nágák néha hatalmas kobrák és néha inkább sárkányok, lábak nélkül.
Ázsia bizonyos részein a sárkányokat a nágák egy fajtájaként tartják számon. (A sárkányokról ITT írunk bővebben)
 

A buddhista szútrákban és mítoszokban szereplő nágák általában bölcs jótevők. A mahájána buddhizmusban a nágák gyakran vízi istenségek, akik palotájukban őrzik a szútrákat. A Pradzsnyápáramitá szútrákról is úgy tartják, hogy egy nágának adta azt Buddha, mert szerinte a világ akkor még nem állt készen a szútrák tanításainak befogadására. Évszázadokkal később a nága megbarátkozott a filozófus Nágárdzsunával és odaadta neki a szútrákat.



Forrás: Garuda (angol nyelven)
             Nága  (angol nyelven)

1 megjegyzés:

Tudom, hogy tudod írta...

Garuda - Égi urad. Madár - Magyar, nagyúr.