2012. július 18., szerda

A mandaláról

A mandala szimbolikus megjelenítése annak, amit szellemi "világmindenségnek" is nevezhetünk. A "mandala" szanszkrit szó, "kör" vagy "szelet" a jelentése, ennek megfelelően leggyakrabban kör formájúra készítik. Eredetileg a bráhmanizmusban a papok által használt jelképek közé tartoztak és a hindu áhítat részei voltak. Feltehetőleg a mindenség forrásának tekintett Rigvéda szakaszai kántálásának gyakorlatában gyökereznek. A vadzsrajána (tibeti) buddhizmusban különösen fontosak a mandalák.

A mandalákat gyakran meditatív összpontosítással hozzák létre és az alkotó(k) szellemi megértésének kifejeződései. A pszichológiai és szellemi tartományokat ábrázolják vagy magát a létezés természetét. Meditációban való felhasználásuk másik módja az, ha nézzük vagy vizualizáljuk a mandalát. Sok esetben szerzetesek beavatási szertartásai során is alkalmazzák ezeket.

Valószínűleg már i.u. 9. században készültek egyszerű mandalarajzok azokban a barlangokban, amik az Indiából Távol-Keletre tartó zarándokutak mentén fekszenek. Ugyanígy templomfalakra is festettek mandalákat.

Amitájusz mandala
A tibeti beavatás során ideiglenes mandalákat készítenek, papírból vagy homokból és krétaporból festve. A szertartások végén a mandalát megsemmisítik, a homokot összesöprik, és egy folyóba vagy tóba szórják, a mulandóságot kifejezve ezáltal.

Állandó jellegű mandalákat fára vagy textíliákra festenek (és hímeznek*), és bár inkább szögletesnek tűnhetnek, nem pedig kör alakúnak, de gyakran több száz összetevőből állnak és a bonyolult mintázatuk a "kör" minden jellegzetességét magukon viselik.

Léteznek térbeli mandalák is, némely buddhista kolostort vagy templomot mandala formájúra építettek, ezáltal lehetővé vált a mandalába való belépés gyakorlati megvalósulása. Ennek legrégebbi példája Borobudur, Jáva szigetén (Indonézia)

* Ezeknek a textilképeknek tibetiül thangka a neve, magyarul "tekecskép"-nek szokás nevezni.

Forrás: Mandala (angol nyelven)
Buddhizmus Képes Enciklopédiája

Ajánlott olvasnivalók: A tibeti mandala
A mandala jelképrendszere és használata
Homokmandala Budapesten
Mandala témájú posztok a BARDO blogon
Angolul tudóknak: Alexander Berzintől a Mandala jelentése és használata
Dharmapála thangka-galéria (ikonográfiai magyarázatok németül és angolul)

Nincsenek megjegyzések: