2010. február 19., péntek

Magyar Buddhisták



Van egy nyílt csoport a Facebookon, a Magyar buddhisták, aminek jelenleg 48 tagja van. Nem hiszem, hogy ilyen kevés buddhista lenne akár csak az FB-n is, nemhogy az országban. Így, kérem szépen, tessék csatlakozni, tessék gyülekezni, tessék szocializálódni. Számomra nagyon furcsa, hogy még mindig nincs egyetlenegy tisztes magyar buddhista fórum sem, amin az emberek beszélgethetnének. Pedig elméletileg több ezer magyar buddhista van. Szóval, ideje szanghásodni!

ÁPDÉT: Azóta már létrejött a Buddhista Fórum, és egy jól működő FaceBook oldal: a Buddhizmus Hírek.

22 megjegyzés:

hajovonta írta...

nehezen tudok elképzelni szanghát vezető nélkül...

egy ilyen "digitális szangha" előfeltétele szerintem, hogy valaki felvállalja, hogy végtelen bölcsességével igazgatja a közösséget, például konkrétan moderál. :-)

Astus írta...

A moderáció szerintem könnyen megoldható. Én például kb. 4 évig voltam moderátor az E-sanghán.

Hozzáteszem még, hogy egy szangha inkább testvériség (ahol vannak idősebb, meg fiatalabb testvérek), mintsem királyság (ahol csak egy vezető van).

hajovonta írta...

jól hangzik...

Astus írta...

Már csak az a kérdés, hogy vajon lenne-e valóban érdeklődés egy összmagyar buddhista fórum iránt. Ahogy elnézem, a magyar buddhisták internet aktivitása igen csekély.

Névtelen írta...

Mire kellene egy összmagyar buddhista gyülekezet?
- A adók 1%-ához?
- Közös érdekérvényesítésre?
- A mindenkit összekötő buddhista alapok tisztázására?
- Csak mert jó valahová tartozni?

Szerintem jól meghatározott (megvalósítható!) cél nélkül valódi közösség nem szokott összejönni.
Persze én tagja vagyok...

Roni írta...

Az "összmagyar" lehetetlen, hiszen nem is mindenki internetezik. De vmi fiatalos lendületű, kritikus, a buddhizmust kívülről is szemlélni tudó, de belülről is élő (ah!) társaság nem lenne rossz. Ha csak pár ember, (nekem) már az is jó.

Lásd: SN 45.2 A szent élet fele

hajovonta írta...

szerintem azért lenne jó egy magyar szangha, hogy a hiteles buddhizmus minél több magyar emberhez juthasson el.
hogy az érdeklődőknek megspóroljunk pár vargabetűt.

én azt tapasztaltam, hogy lépten-nyomon megkérdőjelezik, hogy buddhista vagyok, és néha már én sem tudom, hogy valóban az vagyok-e. szerintem sokan vannak ezzel így, "ellenséges" vallási-kulturális környezetbe beágyazódva, gyökér nélkül.

Astus írta...

Egy nyilvános buddhista fórum már csak az említett két okból is jó lenne. Egyrészt közösségépítő, a hasonló gondolkodású embereket remekül összehozza; másrészt pedig tájékoztató azoknak, akik ismerkednek a buddhizmussal, de nem tudnak kitől kérdezni.

Ami inkább okozhat nehézséget, az pár szemléletbeli ütközés. Tehát a szokásos fórum etikett mellett az E-sanghán bevezetésre került egy olyan szabály is, hogy nem lehet tagadni azt, hogy a Buddha tanította az éntelenséget és a tényleges újraszületést. Azért ez a kettő, mert erről több száz oldalnyi vita folyt le, ami újra és újra ismétlődött. Ezzel nem azt mondom, hogy mindent azonnal be kéne iktatni, de figyelni kell rá, hogy a fórum használható maradjon mindenki számára. Ehhez pedig jó moderátori csapat kell.

De tekintettel arra, hogy ha el is indítunk egyet, akkor nagyon kevesen leszünk, ezért moderátorra csak a spam és hasonlók szűrésére lesz szükség.

Hozzátenném még ehhez azt, hogy mivel egyazon országban, s főképp Budapesten vagyunk, a fórumon keresztül lehetőség van remek élő rendezvények szervezésére is.

Békési József írta...

És Gyémánt Utasok is jöhetnek, vagy csak igazzy buddhisták? ;-)

hajovonta írta...

az efféle munka nem pár napos, még csak nem is pár hónapos várakozás után hozza el a gyümölcsét. évtizedek is eltelhetnek, mire eléri a célját, ami kimondatlanul mégiscsak az, hogy ha valaki a buddhizmus iránt érdeklődik Magyarországon, akkor elsőként ide forduljon.

de azt mondják, az ezer mérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik.

Roni írta...

Béka: Olyan LGT-sen: "Csak az jöjjön, aki bírja..." :)

Roni írta...

Hajóvonta: Hát, ha nem is elsőre, de talán másodikra, harmadikra, ha nem tud választani a közösségek/könyvek között, mert esetleg abban is tanácstalan, h mi alapján lehetne választani. Meg megoszthatnánk egymással olvasmány- és filmélményeket, linkeket stb. Lehetne fordítani, kicsit megnézni, mi az, amire elég nagy igény lenne, de még nincs magyarul. Ilyesmik.

Névtelen írta...

a gyémánt Utas (és holdvilág) feltétlenül jöjjön. A Gyémánt Út a legjelentősebb közösség. Az általa képviselt értékek, az általa nyújtott programok, események megkerülhetetlenek a magyar buddhista közösség számára.

Ja és jöhetnek zenesek is, meg théravádák vagymik. ;-)

Astus írta...

Csak hogy a növekvés mértékét példázzam, az E-Sangha 2003. második felében lett létrehozva, én 2004. áprilisában csatlakoztam, s én voltam a kétezertizenvalahanyadik tag, 2009-re pedig 50e feletti volt a tagok létszáma, a moderátori csapat pedig nagyjából 20 főből állt. Ezt persze annak köszönhette, hogy megfelelően lett reklámozva az interneten. Nálunk nincs sok közösség, nincs egy darab buddhista fórum sem, tehát viszonylag egyszerű elterjeszteni.

Békési József írta...

Roni: :-D

Yoscha: Pedig egzotikum szerettem volna lenni. (És kötelezőnek érzem hozzátenni: véleményeim, megszólalásaim magánjellegűek, semmiféleképpen sem tekinthetőek "hivatalosnak".)

Astus:
Igen, egyetértek, szerintem nagyon hamar az első helyekre kerülne a google találati listákon. Mindenesetre érdekes kísérletnek tűnik, akár csak olyan szempontból is, hogy a különböző irányzatok képviselői hogyan tudják egymást tolerálni, mennyire alakul ki párbeszéd, és egyáltalán. Az e-sanghát csak a lerobbanás előtti utolsó hetekben olvastam, akkor úgy tűnt, hogy egyfelől nagyon fegyelmezett a közönsége, másfelől mintha teljesen elszigeteltek lettek volna egymástól az iskolák. De lehet, hogy rosszul láttam, azért közel sem volt időm a maga teljességében átolvasni.

Astus írta...

Ahhoz képest, hogy csak pár hétig láttad, egész jól feltérképezted. Valóban kialakult az, hogy a többség csak az adott irányzat fórumain belül mozgott, s kevés átjárás volt. Másrészt ez lehetőséget adott annak, hogy igazi szakalfórumok létezzenek, ahol az ember általában hozzáértő válaszokat kapott.

Ami az azóta legjobban menő buddhista fórum az a http://dhammawheel.com/ amit még az E-S megszűnése előtt pár kivált tag alapított.

Mindazonáltal érdekes, hogy az angol nyelvterületen nagy népszerűségnek örvendő buddhizmus nem hozott létre olyan nagy fórumokat az E-S-n kívül. A második legnagyobb a BuddhaChat.org volt, kb. 3000 taggal, de az már évekkel ezelőtt bezárt.

Békési József írta...

Astus:
Kösz a linkeket, megnézem őket.

Ami a nagy angol fórumok hiányát illeti... Ha úgy nézzük, megvan a buddhizmusról való beszélgetésnek a maga gyönyörű hiábavalósága, nem? :-)

Astus írta...

Igen, egyrészt igazad van. Másrészt azonban érdemes észrevenni, hogy milyen bőséges is a buddhista irodalom.

Aki azt mondja, hogy a buddhizmusról nem lehet/nincs mit beszélni, az még nem járt buddhista könyvesboltban, sem könyvtárban. A buddhista kánonok (mert több is van belőlük) önmagukban hatalmasak, nem beszélve a még nagyobb számú extrakanonikus irodalomról.

Példa: Kumáradzsíva Lótusz szútra fordításának angol változata könyvben kb. 380 oldal. Ez kínaiul 7 kötet. A Xuanzang fordította Nagy pradnyápáramitá szútra kínaiul 600 kötet. Ha a Lótusz szútra átlagával számolunk, akkor az angolul nagyjából 32570 oldal lenne lefordítva. S ez csak két szútra a kínai kánonból.

Békési József írta...

Astus:

Nem, nem -- beszélGETni, úgy értettem. (És azzal kezdve, hogy ha úgy nézzük, azaz bizonyos szempontból... Ne haragudj, most ragaszkodnom kell a szó szerinti értelmezésemhez. :-) ...ugyanakkor milyen remek illusztráció a hiábavalósághoz, nem?

Beszélni, írni a buddhizmusról más.
Példának okáért ámulattal és tisztelettel nézem, amit te csinálsz a dharma.blogon vagy a zen.gportalon.

Astus írta...

Igazad van. Csak úgy beszélgetni róla nem visz túl messzire. Másrészt, ha már beszélgetési témát választ az ember, a buddhizmus elég jó választásnak tűnik. Még ha csak bulvárosan is.

Unknown írta...

a közeljövőben egy rokonom, aki buddhista, temetése lesz. mivel a szertartásokról semmit sem tudok, kérnék egy kis tájékoztatást, hogy megfelelően viselkedjünk. előre is köszönöm!

Roni írta...

Kedves, György!

Részvétem.

Általában a buddhista szertartások nem olyan merevek, az emberek sokszor beszélgetnek közben, és nincs gond, ha valaki (akár a szertartást végző) elvéti a protokollt.

A szertartás különféle szövegek kántálásából (pl. EZ) és valamilyen áldozatból (füstölő, víz, virág, gyümölcs) szokott állni. Az lehetséges, h mindenkit felkérnek, h gyújtson 1-1 füstölőt. (erre példa ITT).

Talán 1 fontos dolog van. A tisztelet kifejezésének módja a mellkas előtt összetett 2 tenyér (amit a srác csinál a videón, csak összetett ujjakkal kellene), így szoktuk köszönteni a tanítót, ebben a kéztartásban szoktunk meghajolni az oltár felé, és ezzel lehet megköszönni a szertartást, szintén kis meghajlással/főhajtással. Néha mondja a közönség a végén, h "Szádhu, szádhu, szádhu" (kb. "Így van").

Ez a théraváda/hínajána hagyomány temetési szövege:

Aniccā vata saṅkhārā
Uppāda-vaya-dhammino
Uppajjitvā nirujjhanti
Tesaṃ vūpasamo sukho

Az összetett dolgok állandótlanok,
természetük szerint keletkeznek és elmúlnak.
Ha keletkeztek, meg is szűnnek,
teljes elnyugvásuk a boldogság.

Üdvözlettel,

Roni