2010. december 19., vasárnap

Buddhista könyvek a karácsonyfa alá

Tegnap jártam néhány könyvesboltban, ma meg nézelődtem egy kicsit a neten, aztán a végső lökést ehhez a poszthoz egy Buddhista Fórumos bejegyzés adta. A válogatás az én ízlésemet és értékítéletemet tükrözi -- ennél nem többet és nem kevesebbet.

Az A Dalai Láma Szív Szútra tanítása c. könyvet ajánlotta bzsolti itt. A könyvet Thupten Dzsinpa -- a Dalai Láma hivatalos angol fordítója -- szerkesztette és fordította angolra a Dalai Láma (2001-es) előadásaiból és kommentárjaiból. Ajánlanám azoknak, akik már járatosak a buddhista alaptanításokban, akik szívesen foglalkoznak a buddhizmus filozofikusabb oldalával, és ezért nem bánják, ha egy szöveg tele van buddhista szakkifejezésekkel. A könyv magyar fordítója Vermes Paula, lektora Agócs Tamás.

Újra megjelent a Dalai Láma Tibeti buddhizmus - Kulcs a középső úthoz c. könyve Váncsa István fordításában, a fordító (szerintem) nagyszerű utószavával. A kötet egyrészt a madhjamaka filozófiát, másrészt a -- menedékvételen alapuló -- buddhista gyakorlatot mutatja be. Ezt is inkább "haladóknak" ajánlanám -- vagy kezdőknek úgy, hogy először az utószót olvassák el.

A ELTE Belső-Ázsia Tanszékének "Őseink nyomában Belső-Ázsiában" sorozata újabb kötettel jelentkezett: Védelmező istenségek és démonok Mongóliában és Tibetben. Ajánlanám azoknak, akiket a néprajz oldaláról (is) érdekel a buddhizmus, és szívesen olvasnának szakértő véleményt a mongol és tibeti (népi) vallásosság különféle formáiról.

Buddhista témájú könyvek vásárlásához 3 kiadót/boltot/portált ajánlanék:

Filosz
Dákini/A TKBF jegyzetboltja
Ursus Libris

A kommentekben jöhetnek további könyvajánlók!

Nincsenek megjegyzések: