2008. június 17., kedd

PROGRAM-ajánló

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum programja a Múzeumok Éjszakáján, Szentivánkor


2008. június 21., szombat 18:00 - 02.00 óra


2008-ban immár hatodszor rendezzük meg a Múzeumok Éjszakája keretében keleti nyárköszöntő rendezvényünket. Idén új kiállítást is nyitunk szentivánéjkor, hiszen ezen a napon lesz először megtekinthető az "Amikor kinyílt Ázsia kapuja" című kiállításunk, amely Hopp Ferenc kalandos utazásait dolgozza fel.


Koncertek a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban

19:00-20:00 Canlar

A tíz éve alakult Canlar együttes zenéje több forrásból táplálkozik. Leginkább a török dervisek zenéjéből merítenek, úgy az énekmondókéból (ásikok), mint a keringő (mevleví) dervisekéből. Így azután megszólaltatják a török zenei világ népi és klasszikus irányát is. Hagyományos török és közel-keleti hangszereket - ütősöket, fúvósokat és pengetősöket - használnak. A dob mormogása a Föld, amelyen mindannyiunkat a hátán hordoz. A pengetős hangszer ritmusa az embert idézi, aki a Föld hátán jár. A fuvola lebegő hangja pedig a lélek, amely az egész művet megkoronázza.

Jablonkay Judit: nej, ütősök

Kasza Roland: ütősök

Sudár Balázs: lafta, baglama, ének

20:30-21:30 Operentzia

Mesezenékből, triphop, dub, lounge stílusokból építkező pszichedelikus zenekar baráti társaságból alakult 2005-ben. A zenekar motorját Bánházi Gábor (hangmérnök, dob) és Domokos Tibor (szintetizátor, vokál) alkotja. Zenéjük messzi forrásokból, az Óperenciás tengeren is túlról ered...

22:00-23:00 Edward Powell

A világ egyik legjobb fretless (bund nélküli) gitárosát látjuk vendégül szeintivánéjkor a Hopp Múzeumban. A kanadai Edward Powell színes egyénisége zenéjében is megmutatkozik. A klasszikus értelemben vett fretless (bund nélküli) gitár mellett, saját készítésű három nyakú fretless gitárján (sarod és az oud keresztezéséből született), valamint szitáron és oudon is játszik. Zenei tanulmányait hat éves korában kezdte, olyan mestereket tudhat magáénak, mint Sri Budhaditya Mukherjee, Batuk Nath Mishra, Sri Kesur Mishra vagy Necati Celik. A zenész, hangszerépítő, világutazó, életművész keleti ihletésű koncertje igazi csemegének ígérkezik az év leghosszabb éjszakáján!


A rendezvény ideje alatt keleti teaházzal várjuk Önöket. Az épület homlokzatára elhelyezett óriáskivetítőn Hopp Ferenc Föld körüli utazásain készült fotókat tekinthetik meg.


www.hoppmuzeum.hu

Nincsenek megjegyzések: