2008. március 26., szerda

Buddha szava.

A buddhizmusként ismert eszmerendszer alapjait egy Gautama Sziddhárta nevű ember és a közvetlen tanítványai fektették le. Sajnálatos módon ez a Gautama 45 éven át tanított falvakban városokban, ligetekben, és a hagyomány a tanítóbeszédei jelentős hányadát megőrizte az elmúlt 2500 évben.
A korai beszédeket, szabályokat, filozófiai elgondolásokat a követők "hármas kosárba" rendezték Ez a Tipitaka. A világ számos nyelvére lefordították már. A buddhizmus mélyebb megértésének kikerülhetetlen alapja.
És még sincs meg magyarul!
A következő évek talán legnagyobb feladata a fordítási munka megszervezése, felgyorsítása.

A Tipitaka tartalomjegyzéke
Buddha Ujja - Buddhista szövegek fordításainak gyűjteménye

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Akit érdekel jelentkezzen nálam

Névtelen írta...

Üdvözítö, hogy azért nincs teljesen igazam, mivel elindult a Buddha Ujja projekt, mely nem csak publikálja, de szervezi is a fordításokat. Remélem sikeresek lesznek!

pacificundergorund írta...

Hello, most találtam meg a blogot elkezdtem olvasni. Azt hiszem az ismerkedési fázisomban a buddhizmussal jól fog jönni:) Viszont már az elején nem tiszta valami: ezt a mondatot kérlek értelmeznéd nekem, nem szeretném félre érteni,nem értem h ez miért is sajnálatos? "Sajnálatos módon ez a Gautama 45 éven át tanított falvakban városokban, ligetekben, és a hagyomány a tanítóbeszédei jelentős hányadát megőrizte az elmúlt 2500 évben." Köszönöm a választ!

Ildi írta...

Szia!
Yoscha, aki ezt a bejegyzést írta, indította el ezt a blogot. Most már, több éve, inkább mi (Roni, Ildi) írunk-fordítunk bele. Nem tudom, hogy Yoscha itt mire gondolhatott, én sem igazán értem. Viszont ha ismerkedsz a buddhizmussal, akkor esetleg azokkal a bejegyzésekkel érdemes kezdeni, amelyek az utóbbi években kerültek a blogba.Pl. 2012. májusában vannak olyanok, hogy pl. Miben hisznek a buddhisták, A buddhizmus és vegetariánizmus vagy a buddhista szent iratok,stb. Jó olvasást, és kérdezz nyugodtan!:)